بهمن
9
1396

اصول حاکم بر زندگانی حضرت زهرا (علیهاالسلام)

حجت الاسلام رفیعی با بیان روایتی از کتاب «ینابیع الموده» بحث خود را آغاز کرد و گفت: رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمودند:

«اگر خدا علم داشت که در زمین کسانی بالاتر از این پنج نفر وجود دارد، مرا امر می کرد که با آن ها به مباهله بروم؛ اما مرا امر به مباهله به این پنج تن کرد و آن ها برترین خلق خدا هستند.» این روایت و روایاتی از این دست نشان از فضیلت اهل بیت (علیهم السلام) دارد.

وی برخی فضایل را اختصاصی حضرت زهرا (علیهاالسلام) خواند و عنوان داشت:

روزی حضرت زهرا (علیهاالسلام) برخی رفتارهای مردم را برای رسول  خدا(ص) نقل کردند. رسول خدا(ص) به ایشان فرمودند: بهترین پیامبران منم و من پدر تو هستم؛ بهترین اوصیاء علی است و شوهر تو می باشد، بهترین شهداء حمزه است و عموی تو می باشد، سبطان این امت حسن و حسین هستند که فرزندان تو می باشند و قسم به خدایی که جانم در دست اوست، مهدی این امت از فرزندان تو است». مانند این سخن را امیر المؤمنین (علیه السلام) در نامه ای خطاب به معاویه در معرفی فضائل خاندان خود آورده اند.

این کارشناس دینی با اشاره به شکوه ایام فاطمیه بعد از انقلاب اسلامی اظهار داشت: در جلسه ای محضر مقام معظم رهبری بودیم و ایشان فرمود: من از دو چیز بعد از انقلاب راضی هستم. یکی فاطمیه ، دوم مهدویت. این دو موضوع اصلا قبل از انقلاب مطرح نبود و به برکت انقلاب الآن از رونق خوبی برخوردار هستند.

حجت الاسلام رفیعی حضور عالمانه در ایام فاطمیه را لازم دانست و در این رابطه چند کتاب معرفی کرد:

۱. دانشنامه فاطمی ۲. فاطمه بهجه قلب المصطفی ۳. در مکتب فاطمه ۴. فاطمه از تولد تا شهادت ۵. فاطمه در آیینه ی القاب ۶. گفتار فاطمی ۷. فرهنگ فاطمی

وی با اشاره به مادر گرامی حضرت زهرا (سلام الله علیهما) گفت: خوب است که مبلغان در منبرهای خود به حضرت خدیجه (علیهاالسلام) بپردازند. از مقام معظم رهبری شنیدم که می فرمود: حضرت خدیجه مظلوم است. برخی فضائل و کمالات در وجود ایشان هست که در هیچ کس دیگری نبوده و نیست.

حجت الاسلام رفیعی سپس به تقسیم بندی کمالات در انسان پرداخت و عنوان داشت: کمالات انسان دو قسم است: کمالات غیر اختیاری و ذاتی ، کمالات اختیاری و اکتسابی. برخی کمالات در ذات انسان است؛ مثل این که در روایت داریم سه چیز در هر که باشد کامل است. عقل و جمال و فصاحت کلام و این سه در بخش زیادی ذاتی هستند.
حضرت موسی برای رفتن به سوی فرعون از خدا طلب می کند که اجازه دهد هارون را با خود ببرد زیرا او افصح است.

  خدیجه کبری (سلام الله علیها) بنابر روایات، زیباترین، عاقل ترین و تصمیم گیرنده ترین زنان بود. دسته ی دوم که کمالات اختیاری هستند، خود دو قسم دارد: انحصاری و غیر انحصاری. مثل این که فقط یک نفر در طول یکسال می تواند در کنکور اول شود. حضرت خدیجه دارای برخی صفات انحصاری بودند که در کسی جز ایشان نمی توان یافت. مثل این که ایشان اولین زن مسلمان بودند، مادر حضرت زهرا (سلام الله علیها) بودند، مادر همه ی ائمه بودند و حتی به جهتی مادر امیرالمومنین (علیه السلام) هم بودند زیرا ایشان را بزرگ کردند. ایشان حائز صفات غیر انحصاری مانند زهد و تقوا و ایمان و… نیز بودند تا جایی که برخی علمای بزرگ شیعه ایشان را «مجمع الاضداد» دانستند. ثروتمندی که زاهد بود، زنی که شجاع بود و بسیاری صفات متضاد دیگری که در وجود ایشان بود و نشان از درجات رفیع کمال ایشان داشت. البته در همین صفات نمره داریم و حضرت خدیجه بالاترین نمره را در این صفات داشتند. همه ی این صفات در حضرت زهرا (سلام الله علیها) نیز وجود داشت و ایشان دارای صفات ممتاز ذاتی و غیر ذاتی انحصاری و غیر انحصاری بودند.

وی در ادامه به بررسی سه گونه ی الگو در قرآن پرداخت و ابراز کرد: ما در قرآن سه نوع الگو داریم:

الگوی عام: مانند صادقین در آیه ی «کونوا مع الصادقین».
الگوی خاص: مانند ادریس و آسیه زن فرعون.
الگوی اخص: مانند رسول الله که اسوه ی حسنه معرفی شده اند.

حضرت زهرا(سلام الله علیها) کسی است که الگوی اخص دست او را بوسیده است. در روایات آمده وقتی حضرت زهرا(سلام الله علیها) بر پیامبر وارد می شدند، پیامبر چهار کار را انجام می داد:

خوش آمد می گفت ؛ بلند می شد و به استقبال او می رفت ؛ او را در جای خود می نشاند ؛ دست او را می بوسید.

این کارشناس دینی به تغییرات مردم در طول زمان اشاره کرد و گفت: مردم امروز هم سخت گیرتر شده اند و هم دقیق تر. از این رو بدون فکر و دقت نباید منبر رفت؛ از طرف دیگر باید توجه داشت که مردم به منبرهای کاربردی نیاز دارند. اگر در منبر خود از فضائل حضرت زهرا (سلام الله علیها) و شخصیت ایشان می گویید، طوری بیان نکنید که با یک غیر معصوم یکسان به نظر برسند.

درباره نویسنده: زهرا موذن

فرستادن دیدگاه

گاه‌شمار تاریخ خورشیدی

اردیبهشت ۱۴۰۳
ش ی د س چ پ ج
« فروردین    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031