دی
3
1394

تفسیر آیه ۲۸ سوره مبارکه حدید

رسول خدا(صلی الله علیه و آله) جعفربن ابی طالب را بـا هـفـتـاد نفر به سوى نجاشى (به حبشه ) فرستاد, او برنجاشى وارد شد, و وى را دعوت به اسلام کـرد, و اجـابت نمود و ایمان آورد, به هنگام بازگشت از حبشه چهل تن از اهل آن کشور که ایمان آورده بودند به جعفرگفتند: به ما اجازه ده که خدمت این پیامبر(صلی الله علیه و آله) برسیم و اسلام خود را بر او عرضه بداریم , و همراه جعفر به مدینه آمدند.
هـنـگـامـى که فقر مالى مسلمانها را مشاهده کردند, به رسول خدا(صلی الله علیه و آله) عرض کردند: اگر اجازه فرمائید به کشور خود بازگردیم و اموال خود را همراه بیاوریم و بامسلمانان تقسیم کنیم .
پیامبر(صلی الله علیه و آله) اجازه فرمود.
در این هنگام آیه ۵۲ تا ۵۴ سوره قصص نازل گردید و از آنها تمجید کرد.
افرادى از اهل کتاب که ایمان نیاورده بودند هنگامى که این جمله را ـکه درذیل آیات مزبور است ـ شـنـیـدنـد: ((آنـهـا پاداش خود را به خاطر صبر و استقامتشان دوبار دریافت مى دارند)) در برابر مـسـلمانان ایستادند و گفتند: اى مسلمانان ! کسانى که به کتاب شما و کتاب ما ایمان بیاورند دو پـاداش دارنـد, بنابراین کسى که تنها به کتاب ما ایمان داشته باشد یک پاداش دارد همانند پاداش شما! بنابراین به اعتراف خودتان شما فضیلتى بر ما ندارید!.
ایـنـجـا بـود که این دو آیه نازل شد, و اعلام داشت که مسلمانان نیز دو پاداش دارند, علاوه بر نور الـهـى و مغفرت , و سپس افزود: ((اهل کتاب بدانند آنها توانائى بربه دست آوردن چیزى از فضل و رحمت الهى ندارند))!.

تفسیر:

آنها که دو سهم از رحمت الهى دارند:
از آنـجا که در آیات گذشته سخن از اهل کتاب و مسیحیان درمیان بود, این آیه و آیه بعد تکمیلى است بر آنچه در آیات قبل آمده است .
نـخـسـت مـى فرماید: ((اى کسانى که ایمان آورده اید! تقواى الهى پیشه کنید و به رسولش ایمان بیاورید)) (یا ایها الذین آمنوا اتقوااللّه وآمنوا برسوله ).
مـخـاطب در آیه همه مؤمنانى هستند که در ظاهر دعوت پیامبر(صلی الله علیه و آله) را پذیرفته بودند ولى هنوز ایمان راسخ , ایمانى که اعماق جان آنها را روشن کند و در اعمال آنها ظاهر شود, پیدا نکرده بودند.
سپس در دنباله آیه به سه موهبت بزرگ که در سایه ایمان عمیق و تقوا حاصل مى شود اشاره کرده , مـى فـرماید: چنین کنید ((تا دو سهم از رحمتش به شما ببخشد, وبراى شما نورى قرار دهد که با آن (درمیان مردم و در مسیر زندگى خود) راه بروید وگناهان شما را ببخشد و خداوند آمرزنده و مهربان است )) (یؤتکم کفلین من رحمته ویجعل لکم نورا تمشون به ویغفرلکم واللّه غفور رحیم )! .
مـنـظـور از ایـن دو بهره همان است که در آیه ۲۰۱ سوره بقره آمده : ((خداوندا در دنیا به ما نیکى مرحمت فرما, و دپر آخرت نیز نیکى عنایت کن )).
دومین پاداش آنها ((ویجعل لکم نورا تمشون به )) مفهوم مطلق و گسترده اى دارد, نه اختصاصى بـه دنـیـا دارد, و نـه آخـرت , و بـه تعبیر دیگر ایمان و تقوا سبب مى شود که حجابها از قلب مؤمن برچیده شود, و چهره حقایق را بى پرده ببیند, و درپرتو آن روشن بینى خاصى نصیب او مى شود که افـراد بى ایمان از آن محرومند چراکه بزرگترین مانع شناخت و مهمترین حجاب بر قلب آدمى و هـوى و هـوسـهـاى سـرکـش و آمـال و آرزوهـاى دورودراز و اسـارت در چـنـگال ماده و زرق و برق دنیاست , هنگامى که در پرتو ایمان و تقوا این گرد و غبارها فرونشست آفتاب حقیقت بر صفحه قلب مى تابد, و حقایق را آن چنان که هست درمى یابد.

تفسیر آیه ۲۸ سوره مبارکه حدید،
برگزیده تفسیر نمونه

گاه‌شمار تاریخ خورشیدی

اردیبهشت ۱۴۰۳
ش ی د س چ پ ج
« فروردین    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031