فروردین
29
1393

خصلت‌های مسواک زدن

حضرت صادق علیه السلام فرمود که در مسواک دوازده خصلت است:

۱. از سنت پیامبران است

۲. پاک کننده دهان است

۳. جلا دهنده چشم است

۴. موجب خشنودی پروردگار است

۵. بلغم را دفع می‌کند

۶. حافظه را زیاد می‌کند

۷.دندان‌ها را سفید می‌کند

۸.حسنات را مضاعف می‌گرداند

۹.پوست انداختن و پوسیدن دندان را می‌برد

۱۰.بن دندان را محکم می‌کند

۱۱.اشتهای طعام را زیاد می‌کند

۱۲.ملائکه به آن خشنود می‌شوند.

حلیه المتقین ص ۱۳۸

اسفند
7
1392

اوقات خواب (۱)

برای اینکه بتوانیم بنده خدا باشیم و زندگی مان بندگی خداوند باشد بهترین راه این است که در هرکاری به چگونگی و چرایی آن کار فکر کنیم و ببینیم دستورات خداوند در رابطه با آن کار چه می‌گوید.

در آیات و روایات کم و بیش احکام و مسائلی آمده است که سبک زندگی اسلامی را به خوبی نمایش می‌دهد و دین اسلام آنقدر دقیق و حساب شده است که برای هر کاری آدابی دارد و اگر به آن آداب عمل کنیم آن کار عبادت محسوب می‌شود و دارای ثواب است.

به عنوان مثال در مورد خوابیدن آمده است:« بدان که خواب کردن بعد از طلوع صبح تا طلوع آفتاب و میان نماز شام و خفتن و بعد از عصر مکروه است و پیش از ظهر در وقت گرمی هوا و بعد از نماز ظهر تا عصر خواب قیلوله است و سنت است. »

در اسلام آنچه که برای ما مفید و سودمند است عبادت محسوب می‌شود و معمولا چیزهایی که حرام اعلام شده دارای ضررهای مادی و معنوی برای انسان‌هاست.

«از حضرت علی بن الحسین علیه السلام منقول است که به ابی حمزه ثمالی فرمود که خواب مکن پیش از طلوع آفتاب که من از برای تو دوست نمی‌دارم زیرا که حق تعالی روزی بندگان را در این وقت قسمت می‌نماید و هر که در این وقت در خواب است از روزی محروم می‌شود.»

«از حضرت رسول صل الله علیه و آله مروی است که زمین به سوی خدا ناله و فریاد می‌کند از سه چیز، از خون حرامی که بر آن ریخته شود، یا غسلی که از زنا کند بر روی آن، یا خواب کردن بر آن پیش از طلوع آفتاب.»

«از حضرت صادق علیه السلام منقول است که خواب بامداد شوم است و روزی را منع می‌کند و رنگ را زرد می‌کند و رو را قبیح متغیر می‌کند و این خواب شومی است، به درستیکه حق تعالی روزی را مابین طلوع صبح تا طلوع آفتاب قسمت می‌نماید، پس زنهار که این خواب را نکنید و فرمود که مرغ بریان و ترنجبین بر بنی اسرائیل در این وقت نازل می‌شد هر که در این وقت در خواب بود بهره او نازل نمی‌شد.»

«حضرت رسول صل الله علیه و آله فرمود که هر که در جای نماز خود بنشیند از طلوع صبح تا طلوع آفتاب خدا او را مستور گرداند از آتش جهنم. و در حدیث دیگر فرمود: که مثل ثواب حج کننده خانه کعبه داشته باشد و گناهانش آمرزیده شود.»

اما در چند حدیث تجویز وارد شده است که اگر نماز بکند و قدری تعقیب بخواند و پیش از برآمدن آفتاب بخوابد باکی نیست،«چنانچه در حدیث صحیح منقول است که جناب امام رضا علیه السلام به شخصی فرمود که : فردا بعد از طلوع آفتاب بیا که من بعد از نماز صبح خواب می‌کنم و از حضرت صادق علیه السلام منقول است که به شخصی فرمود که چون نماز صبح کردی و ذکر خدا خواندی اگر پیش از طلوع آفتاب به خواب روی باکی نیست.»

« از حضرت امام محمد باقر علیه السلام منقول است که خواب اول روز سفاهت است و خواب قیلوله نعمت است و خواب بعد از عصر حماقت است و خواب میان نماز شام و خفتن از روزی محروم می‌گرداند. از حضرت امیرالمومنین علیه السلام منقول است که خواب کردن پیش از نماز طلوع آفتاب و پیش از نماز خفتن پریشانی و فقر می‌آورد.»

«در روایت دیگر منقول است که شخصی به خدمت حضرت رسول صل الله علیه و آله عرض کرد که من حافظه قوی داشتم اکنون فراموشی بر من غالب شده است فرمود که آیا خواب قیلوله می‌کردی و الحال ترک کرده‌ای؟ گفت بلی فرمود که با خواب قیلوله بکن. چنان کرد حافظه اش برگشت.»

«و در روایت دیگر وارد شده است که قیلوله کنید که شیطان قیلوله نمی‌کند و منقول است که نیکو یاوری است خواب قیلوله بر بیداری و عبادت شب. »

از جمیع این روایات اینطور برمی‌آید که بهترین خوابی که عبادت محسوب می‌شود این است که انسان شب را تا سحر بخوابد و به هنگام سحر بیدار باشد و به عبادت خداوند بپردازد تا هنگام طلوع آفتاب. و در هنگام ظهر و بعد از کار و تلاش روزانه مقداری بخوابد و خستگی را از تن به در کند. و از خوابیدن در طلوع صبح و بعد از عصر خودداری کند. چنین خوابی به همراه شرایط دیگر عبادت محسوب خواهد شد ان شاء الله

روایات برگرفته از کتاب حلیه المتقین

گاه‌شمار تاریخ خورشیدی

اردیبهشت ۱۴۰۳
ش ی د س چ پ ج
« فروردین    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031