آذر
6
1392

ذکر بسم الله

آیت‌الله‌ عبدالله جوادی آملی از مراجع عظام تقلید شیعیان، با توصیه به ذکر «بسم‌الله» در آغاز هر کار گفت: اینکه گفته می‌شود هر کاری که خواستید انجام دهید با نام خدا شروع کنید و سر هر سفره‌ای که نشستید «بسم الله» بگویید، اشاره به فقر انسان و نیازمندی او به خداوند دارد.
این مرجع تقلید در تفسیر آیات ۱۴ تا ۱۷ سوره فاطر در مسجد اعظم قم، گفت: در بحث اختیار دنیا و آخرت از هم جدا هستند انسان در دنیا اختیار دارد، اما در آخرت این اختیار وجود ندارد؛ چرا که انسان تحت اعمال و عقایدی که در دنیا داشته است، قرار گرفته است و بر اساس آنها اداره می‌شود.
انسان در دنیا می‌تواند در راه علم تلاش کند و مقدمات علمی را برای خودش فراهم کند اما وقتی وارد قلمرو علم شد و برهانی ارائه شد، می‌فهمد و زمانی که دلیل بدیهی و ضروری بود و انسان در برابر آن قرار گرفت هیچ وقت نمی‌تواند بگوید نمی‌فهمم.
این مرجع تقلید با بیان اینکه اما در مقابل بین فهم و عمل فاصله است، یعنی لازمه فهم عمل نیست و انسان می‌تواند بفهمد ولی عمل نکند، افزود: انسان در وادی عمل است که اختیار دارد یعنی می‌تواند آنچه را که فهمیده عمل کند یا نکند و به همین علت این اشتباه است که بگوییم لازمه علم عمل است.
آیت الله جوادی آملی با بیان اینکه زمانی که فاصله بین علم و عمل بود یعنی فاصله میان علم و ایمان است، افزود: جایی که اختیار باشد ایمان هست، جایی که اختیار نباشد و عملی در کار نباشد دیگر ایمان معنایی ندارد.
آخرت جای عمل نیست پس وقتی جای عمل نبود جای ایمان هم نیست. در معاد اختیار گرفته می‌شود نه اینکه اضطرار به جای آن بیاید. اختیار بدون جانشین در آخرت از انسان گرفته می‌شود. انسان خیلی از چیزها را که نمی‌دانست علم پیدا می‌کند ولی نمی‌تواند ایمان بیاورد.
آیه ۱۵ سوره مبارک فاطر اشاره به این دارد که فقر انسان مطلب تازه‌ای نیست که قرار باشد گفته شود، فقر مشهود همه انسان‌هاست. انسان روزانه نیازمند است، اما نمی‌داند باید به چه کسی رجوع کند.
این آیه حاکی از فقر الی‌الله انسان و نیازمندی همیشگی انسان به خدا است، اینکه گفته می‌شود هر کاری که خواستید انجام دهید با نام خدا شروع کنید و سر هر سفره‌ای که نشستید برای هر طعام یک «بسم الله» بگویید و یا اگر برایتان مقدور نیست بر هر طعام «بسم الله» بگویید پس زمانی سر سفره نشستید بگویید «بسم الله من اوله الی اخره» برای همه طعام‌ها، اشاره به این فقر انسان و نیازمندی او به خداوند دارد.

آبان
24
1391

اهمیت بسم الله در آغاز کارها

میان همه مردم جهان رسم است که هر کار مهم و پر ارزشی را به نام بزرگی از بزرگان آغاز میکنند، یعنی آن کار را با آن شخصیت مورد نظر از آغاز ارتباط میدهند. ولی آیا بهتر نیست که برای پاینده بودن یک برنامه و جاوید ماندن یک تشکیلات، آن را به موجود پایدار و جاویدانی ارتباط دهیم که فنا در ذات او راه ندارد، از میان تمام موجودات آنکه ازلی و ابدی است تنها ذات پاک خداست و به همین دلیل باید همه چیز و هر کار را با نام او آغاز کرد و از او استمداد نمود لذا در نخستین آیه قرآن میگوئیم : (بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ) « بنام خداوند بخشنده بخشایشگر»

(بیشتر…)

گاه‌شمار تاریخ خورشیدی

اردیبهشت ۱۴۰۳
ش ی د س چ پ ج
« فروردین    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031